Roti Arab

Monday, November 17, 2008

Pagi-pagi entry makan.. Hiksss.. Kasik sumer terliur dan terprengaruh.. Nak sumer tergoda ngan roti arab nih.. Mus kan dah terjebak ngan entry Ahkak Index pasai roti dia sumer.. Dah bercita-cita nak buat roti lain plak.. Macam tera je tau.. Pagi Sabtu, semangat waja bangun pagi awal.. Pas siap-siap diri dah wangi semua baru mula menguli.. First time ni buat.. Rasa takut-takut seriau tak jadik.. Jangan tak tahu, Jumaat tuh semangat tau pi cari mauripan.. Hiksss.. So uli-uli sambil berdoa.. Perkara biasa.. Dah ok rasa, tutup ngan tuala lembap letak terus kat panas pagi.. Senang citer.. Dia terus naik 2 kali ganda.. Biar sejam ikut macam kata resepi.. Dia naik sambil ke permukaan tuala plus angkat tuala tuh.. Membesar bagai johan.. Yeay!!! Sambil tuh masak sambal tumis ikan bilis atas dapur.. Mus suka cicah ngan sambal.. Dia tak kisah.. Makan ngan kuah kari ke apa ke asal sodap di tekak.. Dah cukup sejam, terus semangat pi ambil nak uli.. Tak sabar dah ni nak makan benarnya.. Dari bangun tak makan apa-apa.. Punya nak simpan perut makan roti arab.. Heh.. Then, pas sejam tuh tumbuk bagi keluar angin then uli la balik.. Then terus buat bulat kecil-kecil.. Then terus canai kasik leper dan goreng.. Tips dari Ahkak Index adalah sila goreng menggunakan api yang sangat kecil serta minyak yang sangat panas.. Apa lagi, dia melembung naik tak hengat.. Best hooo.. Percubaan berjaya.. Happy!!! Roti yang first Mus makan.. Kes tak sabar nak makan serta kes lapar jugak.. 2 hari berturut-turut buat roti arab.. Aminah suka giler.. Seharian asyik makan roti arab saja dia.. Berulang-ulang.. Sedap ohhh.. Sesapa yang terliur dia pagi Isnin ni wajib buat.. Sonang jo.. Try la.. Resepi ada di blog Ahkak Index rasanya.. Sodap!!!

9 comments:

Pinchesska said...

urmmm.....yummy yummy...mesti sedap banget lah roti ni sampai buat 2 hari berturut2 eh...rasa cam nak buat lagilah pulak....

congrats sebab berani mencuba...senang je kan nak uli..tutup mata pun boleh kan???..ekekeke

Musliha said...

wakakakak.. sedap ooo..
sumer suka.. abah pun suka..
garing pun sodap! hehehe..
uli tutup mata menda?
berterabur kang tepung jenuh sambut.. hiksss..
wak mai resepi hak best lain..
nak try.. nanti nak try roti burger itewwww..

haslina said...

benda baik mmg perlu kita ikut nyer..nanti nak cuba lah..

Musliha said...

yer.. mari kita cuba beramai2..
sodapnya..

Abdullah Ghani said...

ni roti arab ke? roti arab kan kaler putih..

Musliha said...

Yer.. Roti arab..
Roti arab kaler putih?
Owh.. Yer ka?
Tak tahu la Mus kan kalu versi lain..
Kena tanya pendapat lain nih..

Lindt said...

amboi kemain lg roti arab tu kembang tak hengat... Arab buat pun tak kembang gitu kut wakakaka

Mus, roti arab yg byk jual skrg ni kaler putih...lembut je rotinya. Kalau tgk yg forumer niceghost kut buat kat forum tu roti dia jenis mcm mus buat ni tp size besar mcm pinggan hahaha

Pinchesska said...

sebelah utara roti arab goreng gini jugak kaler dia...ikut tempat le..yang versi bakar tu kaler putih...
kalau resepi yang mus ikut tu memang ditulis Roti Arab..

hehe Lindt..roti tayar beskal niceghost eh?? yg tu penah buat..versi bakar kan..sebesau pinggan..ekeke

Musliha said...

Ahkak Lindt..
Saja Mus buat kasik dia kembung..
Sebab kan garing pas goreng sodap..
Cucuk tengah letak kuah then pegang, geget.. Huh.. Syahdu..

Kak Index..
Mus pun ada tengok kaler putih tuh sebesar pinggan kat kedai orang Pakistan kat sini jual..
Yang tuh dia bakar kan..
Kita kolo goreng sah2 dia jadik kaler ginik..
Aishhh.. Terasa sedap2 je roti nih.. Teringat pulak.. Hehe..