English Muffin With Hash Brown

Wednesday, November 26, 2008

Pepagi Rabu pulak, Mus nak sarapkan kawan-kawan dengan english muffin <--[klik sini untuk resepi] serta hash brown.. Pagi ni kita sarapan pagi ala Mc'd.. Sangat sodap!!! Haishhh.. Terbayang kesedapan bila masuk kunyah-kunyah dalam mulut ni.. Sedappp!!! Ni adalah makan malam Mus di hari Sabtu.. Hehe.. Resepi adalah dari blog Maisya juga.. Hash Brown <-- [klik sini untuk resepi] tuh Mus terpikat dari blog Ahkak Index Si Penggoda itewww.. Tak tahan ok tengok godaan tu di Dapur Pinchesska itewww.. Sebenarnya dah makan malam dah pun masa pukui 8 tuh.. Sebelum makan Mus dah siap uli english mufffin ni.. Simpan dalam oven peram seperti petua Ahkak Index.. Mus kan buat juga sebabnya sepanjang hari asyik teringat dekat burger.. Kan ke minggu lepas tak henti-henti berangan burger gomuks Ahkak Index.. Haha.. So, masa senja tuh Mus uli jugak.. Kebetulan petang tadi kami singgah kedai frozen.. Mak Mus beli fish fillet nugget nih.. Apa lagik.. Sodap aihhh kalu di buat burger.. Hiksss.. Dah lepas basuh pinggan bagai pas makan, Mus mula aktiviti sagat ubi mengala nak buat hash brown.. Then sagat bawang, campur telur lada garam apa patut then gaul la.. Then sesi nak menggoreng tuh Mus tak berapa pas sangat.. So, kasik ikut logik la.. Haha.. Buat apa patut.. Sikit sangat dapat.. Satu resepi tuh dalam 4 hash brown je dapat.. Tak cukup! Sedap ok hash brown ni.. Wangi.. Then sesambil tu dah uli balik english muffin, dah peram semula sebelum bakar atas api.. Pas goreng hash brown, terus bakar english muffin atas kuali leper.. Api kasik slow giler-giler.. Mus musykil jugak tapi Mus redah jer.. Ikut sejibik arahan.. Sambil mulut kumat-kamit doa.. Haha.. Itu je penyelamat.. Aminah sekejap-sekejap datang menceceh burger dia mana.. Kepo ok minah kecik tuh.. Then dah siap bakar, apa lagik.. Kasik belah itewww muffin tengok masak ke tak.. Wahhh.. Jadik ok.. Berasap.. Fish fillet dah goreng tadi masa pas goreng hash brown.. So, apalagi.. Kasik serve.. Letak 4 pinggan.. Hash brown seorang satu.. Letak mayonis skit kat atas.. Then fish fillet kasik sapu mayonis lepa-lepa.. Then selit ke english muffin.. Wallah.. Abah Mus punya kosong.. Kasik Abah Mus buh sendiri apa Abah nak.. Abah Mus tak makan ok barang-barang western.. Tapi Mus kata maila rasa.. Takdak apa.. Roti semua buat sendiri.. Tuh pasai dia makan.. Dalam resepi muffin tuh ada susu, Mus tak letak just ganti tepung je lagi ikut sukatan berapa dia kasik.. Sebab kalu buh susu Abah Mus memang tak makan.. Somemore hash brown cuma ubi, bawang dan telur saja.. Jenuh explain tau dak.. Abah kata hash brown tuh sedap giler.. Haha.. Habes ok semua orang makan.. Ni makan pukui 10 malam rasanya.. Supper eh.. Boleh la.. Sedap ok kawan-kawan.. Mari le kita cuba.. Tak rugi.. Mus suka sangat.. Betul-betul ala-ala sarapan pagi Mc'd.. Next week nak buat projek ni lagi.. Hiksss.. Tunggu adik lelaki Mus balik.. Ramai-ramai lagi best.. Mr. Fedex, kata nak tolong goreng burger kan? Jom.. Jom kawan-kawan juga.. Sodappp!!!

7 comments:

cikMilah said...

Uiks...bakal pengantin!. Tak leh makan manyak ubi mengala taw....nanti kena adjust pinggang baju sanding tu... he he he.
Sedap aaaaa,kita berdua ni kan, dah la kerja 4 hari seminggu, yang 3 hari tu kita kerja makan no...ish.. ish...
nak pi buat gak lah...english muffin tu

Musliha said...

cik milah..
ala.. seketui ja..
tak efek kan.. ekekekek..
ni.. masa banyak.. apa lagik..
kasik try la itew skill.. ekekek..
sedap oo cik milah.. mudah..
mcm mc'd.. sungguh..

maklang said...

bila nya nak masak untuk maklang wahai adek Mus...

Musliha said...

ekekekek.. maklang nak mai penang ka?
gamak nak mai habaqla..
mus boleh ja jamu macam2.. hiksss..

My Rayyan said...

cik musssssssssssssssss...muah muah muah...
ni nak bg taw cik kema baru baek demam..bb rayyan pon demam..sekali harung..nih sukernye cik kema dpt resepi english muffin nih..makacih na..

cik kema tgh training nih..nanti kite stori mory lg eks

My Rayyan said...

cik mus mana nak cari semolina tu :P

Musliha said...

tu dia..
cik kema meroyan..
nih.. soalan terjawab dah tadik kan..
hantar cik mus na skit kolo dah buat.. ekekekek..