??? Rojakkah???

Friday, November 14, 2008

Terus terang.. Mus TAK TAHU apa nama makanan ni.. Tak tahu langsung!!! Ni makanan ni orang panggil apa? Gado-gado? Pecal? Rojak? Oh.. Maafkan Mus.. Sungguh tak tahu.. Tapi makan Mus tahu.. Hiksss.. Kan hari Sabtu lepas Mus ada kenduri.. Menu kenduri tuh dalam banyak-banyak, ni la makanan yang buat Mus pelik.. First time Mus makan.. Sedap! Suka.. Tatau kenapa.. Maybe sebab kacang dia tuh kot.. Tak tahu la.. Kacang tuh rencah yang nak kena gaul denganbahan sayur tuh.. Mus tengok ada seperiuk besaq kacang tuh.. Katanya kena masak dulu.. Masak lagu mana, hak tuh Mus tak tahu.. Dia bukan berkuah, keras camtu.. Makna kata leh gumpal la.. Tak tahu nak explain macam mana.. Sedap sangat.. Disebabkan masa hari kenduri, Mus sebuk ke hulu ke hilir maka tak sempat nak menikmati kesedapan dia sangat.. Maghrib tuh masa lepas mandi rehat-rehat semua, mula la teringat-ingat.. Mus suruh Mak Mus pi ambik skit kacang tuh kat rumah kenduri.. Pasai Makcik tuh ada pesan, kalu nak mai amek.. So, Mak Mus pun pi la amek untuk anak nan seorang ni.. Hehe.. Amek kacang ja la.. Sayur semua beli sendiri.. Melampau kalu amek juga.. Hiksss..










So, Ahad tuh misi nak buat rojak ni la.. Bangun pi market.. Bahan-bahan macam kat gambar atas ni.. Timun, bawang dan salad saja.. Timun tuh nanti kita sagat.. Bawang tuh potong nipis-nipis then Mus ada celur sket sebab tak berapa best makan ada rasa pedaq tuh.. Then salad tuh potong 3 macam tuh je.. Then Mak Mus beli sekali taukua ni.. Goreng.. Potong-potong makan sekali ngan rojak.. Taukua ni Mak Mus tambah.. Kat rumah kenduri takda taukua ni.. Sedap ooo.. Gila sedap.. Makan saja.. Baru dapat menikmati.. Makan dengan nasi macam tak best la.. Hehe.. Ada lagi baki kacang tuh dalam peti.. Boleh Mus buat lagi.. Sedap owhhh.. Sangat sedap!

P/S - Sesapa tahu apa nama makanan ni.. Sudi kira tinggalkan komen yer kat entry ni.. Mus nak tahu namanya.. Nak cuba cari resepi masak kacang tuh.. Boleh yer kawan-kawan.. Thanks!

9 comments:

Abdullah Ghani said...

Amboi sedap nyerr......

Musliha said...

yer en. abdullah..
sedap kan? tahu apa nama nya?

Pinchesska said...

ahaks..awat tak tanya kat makcik kenduri tu nama makanan ni..ekekeke...Org Penang panggil apa tatau lah..family akak panggil pecal je..kdg2 panggil gado2 gak...peace!!

Musliha said...

ye ka? aiseh..
jap nak cari resepi dia..
sodap aihhh..

Tie said...

Salam....ni kak tie.. ooo...benda tu jenis rojak, juga. Ada yang bubuh jemput2, telor rebus, kentang rebus, dan kat ganu ni tambah ayam dan sedikit mee kuning...

Kalau kat johor ada iras2 rojak asma. Tapi bahan2 yang terpapar tu sikit je.. Kuah kacang pun bergantung kepada tempat tertentu. Kak tie ni kalau bab makan memang tak banyak songel. Tak pernah tolak rezeki..hi hi..

Musliha said...

Rojak asma? Wah.. Nama baru..
Mus tak tahu nama dia..
Maybe Mus boleh search rojak nih..
Sodap aihhh..

cikMilah said...

Sayang...Pernah dengar dak PASEMBOR.Orang Kedah panggil pasembor kalau ada takua.

Setengah orang makan dengan sayur, kacang panjang celur,kangkung celur bagai, depa panggil PECAL.

Kalau makan dengan mee kuning tu, depa panggil ROJAK INDIA atau mee pasembor. Yang ni kuah dia lebih cair, lebih pedas...

Ish.. sedap tu no, kuah kacang ada lagi dalam freeze tu...jadik.. meny hari ni, jom pi market!

Lindt said...

mus, akak tak tau nama makanan tu...tp sah2 tau makan aje...

Kalau pecal/gado2 tu ada kuah kacang tp akak tak pernah jumpa/makan yg kacang bergumpal mcm dlm foto tu.

Musliha said...

Cik Milah..
Mus pernah dengar pasembor Penang jerk.. Haha..
Teruk Mus ni..
Penerangan lengkap tapi Mus tak kenai makanan tuh..
Aiseh.. Teruk la Mus ni..
Agaknya Pecal tuh kot na..
Nanti nak godek2 resepi..
Thanks Cik Milah..

Ahkak Lindt..
Tahu dah jawapan Ahkak Lindt..
Haha.. Tera makan all the time eh..
Ni.. Mus tergoda ngan brownies tuh..
Nanti nak try buat la tengok.. Hiksss..