Open House

Tuesday, October 14, 2008

Sabtu lepas Mus buat open house.. First time ni Mus buat open house.. Permintaan kawan-kawan.. Mus tak pernah buat sebab rumah Mus jauh.. Takut karang orang tak mau datang la.. Boleh assume lagu tuh? Haha.. Sebab ada permintaan, maka Sabtu tuh pas bincang ngan Mak Abah bagai.. So, buatla.. Dalam kata tak ramai tuh.. Penuh rumah.. Macam kenduri apa je.. Haha.. Ramai kawan-kawan datang.. Mula dari pas Zohor bawa sampai pukul 10.30 malam.. Baru tutup pintu rumah.. Abah Mus kata, "Ni kira betul-betul open house la eh?" Haha.. Giler letih semua orang.. Mus mula masak dari malam Sabtu tuh.. Buat kerja tak sedar bawa ke pagi Sabtu.. Tup.. Tup.. Pukul 4 pagi baru tido.. Then, tido sejam dua bangun sambung kerja goreng itu ini, potong itu ini lagi..
Menu Mus masa open house tuh adalah :

1. Mee/bihun soto - Mus buat..
2. Asam laksa - Mus buat..
3. Ketupat - Tempah..
4. Gulai daging - Mak Mus buat..
5. Puding jagung - Mus buat..
6. Agar-agar kepala santan - Mak Mus buat..
7. Kek coklat - Mus buat..
8. Sandwich roll inti sardin/sosej - Mus buat..
9. Kueh raya
10. Air oren

Fuh.. Penat ooo.. Gambar yang ada semua Mus ambil masa orang tak datang lagik.. Kuah soto dan laksa dah tak sempat snap.. Ramai giler orang.. Mus sebuk duk ulang alik di dapur.. Takda sapa nak tolong tangkap gambar.. Dah jadik macam rumah kebudayaan pun ada.. Haha.. Kawan sekerja yang berbangsa Cina giler seronok makan sambil main congkak.. Siap keliling rumah tengok bendang, tali air, sungai bagai.. Derang excited.. Rumah derang kan semua atas angin.. Sekali datang rumah Mus, excited sungguh.. Panjat pokok rambutan, jambu air semua.. Haha.. Orang kampung yang datang tengok gelagat derang terkebil-kebil jer.. Siap pesan, lain kali suruh buat lagi.. InsyaAllah.. Ada rezeki lebih Mus, tahun depan Mus buat lagi.. Abah Mus duk happy-happy tengok orang makan.. Seronok katanya orang datang ramai-ramai.. Memangla penat, tapi dia seronok.. Hah.. Layan je la..

6 comments:

cikMilah said...

Sampai ati tak ajak kakcik... hu hu hu...
nak ler agar-agar kepala santan tu...

Musliha said...

wahhh.. cik milah? aiseh..
kat penang kan? alaaa..
ish.. next time mus kasik announcement ni..
mus lupa.. nanti mus masak sekali lagi mus ajak eh.. dtg tau..

1na said...

Boleh pos laksa mai putrajaya?

Musliha said...

1na.. Kang belum sampai, abg posmen dah selangkup dulu.. haha..

Asmahani said...

Woweee.. bravo mus!

Musliha said...

hani.. benda kecik jer.. hehe..