Kurung Siti Zubaidah

Wednesday, December 16, 2009

Morning kawan-kawan..

Seperti yang dijanjikan lama-lama dulu yang lepas.. Ahaksss.. Hari ni Mus sajikan dengan "Kurung Siti Zubaidah".. Ramai orang suka panggil ini "Kurung Pahang".. Actually 2 nama ni adalah tak sama.. Huhu.. Tapi agaknya memang ini normal panggilan dia la kan.. Kurung Pahang tak dak tulang tepi di pesak tuh.. Manakala, Kurung Siti Zubaidah ada tulang di tepi pesak sana.. Nampak beza dia? Baju begini memang takda kekek.. Effect kembang di bawah dek kerana bukaan pesak bawah lebih besar dari normal "Kurung Biasa".. Pesak selaras bahagian pinggang ada sedikit cutting.. Baju ni sesuai untuk kain yang berat jatuh.. Kain yang ringan kembang amatla rasa lebih besar effect dia.. Tak berapa menarik.. Orang yang berbadan besar kalau takut nak pakai kebaya, cuba try buat jenis kurung begini instead of kurung biasa saja dalam almari.. Sangat cantik ok.. Effect nice nice cutting masuk badan sedap mata memandang.. Cubalah.. Ada adik beradik kurung begini, nama "Kurung Riau".. Yang jenis ini plak pesak tuh di bahagi 2 bhagian.. Ada atas dan bawah.. Huhu.. Bahagian bawah pula ada 2 jenis pulak.. Kalau yang Kurung Riau ni takda belah jahitan tepi tapi kalau "Kurung Riau Brunei" ada belah dan perlu disambung jahitan belah tepi.. Tak ingat dah nama yang ni sama ada ada "Riau" ke tak tengah tu.. Tapi yang pasti, "Brunei" ada.. Wakakakak.. Pening ok.. Banyak jenis sebenarnya.. Tapi orang kita sekali harung jerk.. Ekekek.. Sebab semua akan pulun kata semua jenis ni adalah "Pahang".. Kan? Kalau tak cakap "Pahang" mesti cakap "Riau".. Hehe.. Pening kan? Dah.. Dah.. Mus hak explain ni pun pening..Gambar yang Mus attach tuh.. Dedua baju kawan Mus tempah.. Nak sejibik lagu baju dia beli di kedai.. Mus ada tengok contohnya.. Tapi nak suruh Mus ikut contoh, memang tak berapa nak berkenan la.. Bukan semua ukuran kita boleh dapat tepat sebab baju gini, dia kena pusing pola dan gam bagai.. Huh.. Hard to explain.. Ayat pun tungging terbalik.. So, kalau orang ada depan mata, Mus prefer amik ukuran badan.. Baru ngam-ngam baju masuk tak kecik tak besaq.. Kawan Mus padankan kurung ni dengan "Kain Datin" atau nama lain "Kain Pakai" atau nama lain "Kain Batik".. Agaga.. Pening.. Lagu pakai kain batik nuh.. Takdak belah.. Haha.. Pengsan! Lawa ok.. Since rangka kawan Mus ni besar, so bila hang dekat hanger Mus tuh tak berapa cantik flow dia.. Sebab bahu dia tak terletak elok.. Sebab bahu dia dah TERkeluar dari hanger.. Kawan Mus ni orang berangka besar, boleh bayangkan? The one yang kaler pink memang sangat cantik.. Kain dia berat dan jatuh lawa ke bawah.. Tapi the one yang kaler hijau tuh dia keras dan tebai.. Dia kain baju melayu tuh.. So, dia akan kembang besar la.. Paham kan? Angguk-angguk paham je la eh kawan-kawan.. Leher still di mata lalatkan.. Mus suka gini, nampak klasik.. Tak suka jalan cepat pakai list bagai.. Rasa macam xcantik betui.. Ermmm.. Cacat jer nampak.. Walau jahit pakai list memang cepat dan mudah giler.. Ekekek.. Ok.. Ok.. Penat menaip dah.. Selamat baca Mus mengarut pagi-pagi buta.. Hiahaha..

6 comments:

DiahRothman said...

Mus, rajin nyer... banyak lah pulak jenis kurung...KD tau kurung Johor je!
Tu yang kat belakang kurung tu dah siap???? :)

Mrs. Fedex said...

KD..
ayat maut ok.. soklan..
huhu.. killer question.. haha..
mesin nak quilt masuk kedai.. huhu..
jem katanya, mau tunggu seminggu..
baru je tgn rajin mau quilt..
huh.. tapi mesti quilt punya..
wajibbbbbbbbbbbbbb..

Redbloodsnow said...

uiiii...sweet kaler lah bju kurung tuh :)

Mrs. Fedex said...

hehe.. org punya ni zie..

tulipurple said...

adoiii seriyes penin nak paham jenis2 kurung,kain bagai itew...takperlah janji hasilan jahitan mrs. fedex menjadi sebutan ramai..ahaks'

Mrs. Fedex said...

kak wa..
mus yg explain pun dah cukup pening..
ni kan pulak org yg dgr, pengsan!
agagagagaga.. doa2 gituh eh..
masyur.. wakakaka.. berangan!