Homemade Mashed Potato

Thursday, October 29, 2009

Morning kawan-kawan.. Siapa lapar? Muahaha.. Keji soalan itu.. Siapa belum breakfast? Mai Mus belanja makan mashed potato.. Homemade Mashed Potato.. Gravy dia siap ada daging ok.. Kelasss.. Rupa tak megah langsung.. Ahah.. Tapi rasanya adalah terangkat okies.. Wah.. Siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri.. Hehe.. Ini adalah santapan supper Mr. Fedex.. Pengsan la malam-malam makan potato..

Sebenaqnya, Mr. Fedex tersangkut tulang dekat tekak ok.. Tulang ikan yang kat perut tuh.. Ntah macam mana boleh plak tersangkut tuh.. Tu la.. Lapar sangat la tuh gamak.. Dah banyak hari dah ni.. Pi klinik dah, jumpa Dr. Favourite yang super sopan tuh.. Suka.. Ahaksss.. Dr. suruh makan pisang, betik dan mashed potato dulu.. Takleh buat apa katanya.. Unless pergi hospital buat mende apa ntah skop Dr. cakap.. Perut Mus adalah kecut bila dengar.. Tapi dah hampir seminggu dah ni.. Tak mau jalan jugak tulang tuh.. Risau juga karang luka ka, nanah ka kat dalam tuh.. Tak nampak kan.. Ikhtiar macam-mcam dah.. Kawan-kawan kalau ada petua apa-apa, bleh la kasik sama Mus.. Sharing Is Caring.. Ahaksss.. If dalam sehari ni tak keluar jugak, terpaksalah refer hospital juga.. Ermmm.. Nak buat macam mana kan? Hari ni ada bekalkan sandwich, carrot dan pisang.. Kalau tak berjaya juga.. Uwaaaaa.. Hospital la jawabnya.. Tolong yer kawan-kawan.. Mus dahului dengan terima kasih banyak-banyak pada sapa yang sudi bantu karang yer.. Thanks a lot..

12 comments:

shazruls said...

tambah kolesterol....

Mrs. Fedex said...

cewah.. doktor shazrul..

eRiNsZ said...

kata org dolu-dolu kpal-kpal kan nasi panas... jdik bebola kcik then try tlan...

hope evrytg okies..

mus.. bg ler rsepi mash potato tu.. tringin lak akak

Mrs. Fedex said...

owh.. dah tryyyyyyyy.. uwaaaa..
tak berjaya ok..
mashed potato takdak resepi..
ahahahahah.. main hentam syiok ja..

kupas kulit, rebus masuk garam sket.. dah empuk angkat, lenyek then tambah butter sket, lenyekla sampai sebati..

kuah dia tuh main hentam..
rebus naik daging cincang.. tmbh sos tiram, kicap cair, kicap pekat, lada itam sket, stok ayam sket kalau ada, perasa tambahan ka.. pas tuh, buh garam rasa la.. then amek tepung jagung sket, kasik campur air dan buh dalam gravy tuh.. dia akan pekat dan siap.. ahahahaha..

boleh ke gini?

eva said...

mus, petua kat kampung me pula gini...mus ambil kucing mus then guna kaki kucing tu urut2 kat leher mr. fedex..mus try k tapi jangan le sampai kucing tu cakar leher mr. fedex pula..yang tu tak dapek den nak nolong...

Mrs. Fedex said...

owh.. amek kaki kucing eh..
ok.. ok.. comot kat rumah mus jadik mangsa hari ni.. thanks eva..

ainaa said...

mus..ader petua org tua kata minum air tudung periuk..kat tudung periuk tu buh air ckit, selawat then minum. try la.

Mrs. Fedex said...

ainaa.. step ni mus dah try..
bertudung-tudung dah buat..
tamau jalan jugakla ainaa..
uwaaaaa..

Anonymous said...

Salam Mus,
1. Petua telan kepalan nasi merupakan cara utk menggerakkan tulang ikan tu turun kedalam perut.
2. Cuba identify tulang tersangkut di position mana.
3. Berdiri dekat sinki...cuba jolok dengan jari telunjuk pada tulang tersebut sambil membongkokkan badan. Nganga besar mulut.
4. Selalunya tulang terjepit in between daging tekak.
5. Jolok lagi...slowly..lama Mr. Fedex akan dapat rasa tulang tu dengan jari..kalau boleh jolok dalam lagi..sampai nak termuntah lah..
6. Kemudian cuci mulut. Telan air liur.
7. Jika dah pasti kedudukan tulang tu..letak kepalan nasi betul-betul di position tulang..agak-agaklah..
8...and THEN...dengan sekali telan kepalan tulang tersebut akan ikut nasi turun sekali ke perut.
9. cuba telan nasi lebih dari satu . ....

hanya ingin membantu

Mrs. Fedex said...

terima kasih mr @ mrs anonymous..
mus sangat menghargainya.. tq..

haslina said...

so lovely kentang lenyek tu...

Mrs. Fedex said...

thanks haslina.. :)