Ayam Masak Jawa

Wednesday, January 21, 2009

Sabtu lepas rasanya ni.. Mak Mus kena pi sekolah Aminah.. Ada ceramah apa entah untuk semua ibu-bapa murid-murid PMR.. Abah terpaksa kerja sebab perlu siapkan projek sebelum cuti Chinese New Year (CNY).. CNY ni Abah Mus mesti takkan ada kerja.. Sekarang pun Abah dah mula cuti.. So, pagi Sabtu tuh Achik ada rumah.. Atas sebab-sebab tertentu Mus terpaksa ambil dia dari tempat praktikal.. Maka, Sabtu tuh Achik pi market.. Hehe.. Achik memang suka pi market pagi-pagi kalu dia ada di rumah.. Kalu Achik ada, hari-hari Mak tak payah pi kedai.. Dah ada orang tolong belikan barang basah dari market.. Lepas Achik balik, tetiba Mus tengok dia duk keletung-keletang di dapur.. Mus tengah menjahit langsir kawan untuk CNY ni.. Nanti Mus interprem.. Rupanya, dia nak masak.. Hiksss.. Bagusnya.. Siap masak nasi semua.. Lengkap! Disebabkan angin rajin dia, kami makan nasik pukui 10.30 pagi.. Haippp.. Tuh dah kira lunch.. Yang sempoinya.. Achik masak hidangan kat atas tuh.. Bila tanya dia, "Apa nama masakan ni?" Dia main cakap jer, "Ayam masak jawa.." Ekekek.. Geli hati sat.. Entah betui entah tak.. Tapi sodap aihhh.. Sodap giler.. Dia goreng dulu ayam.. Then masak kuah dan curah di atas.. Kuah tuh Mus tengok dia masak guna cili sos.. Tapi tak rasa cili sos pulak.. Ajaib! Sungguh! Giler sedap.. Chef berjaya ni.. Sekarang Achik dah balik pi praktikal.. Mus hantar Ahad lepas.. Aisehhh.. Takda makan-makan lagila kami.. Takda tukang masak terkemuka.. Wakakak..

4 comments:

DiahRothman said...

Wah, kira best la tu dapat merasa masakan adikberadik atau orang tersayang. Macam KD ni tak pernah rasa lah... kecuali KD terlentang sakit... Yang paling sedih anak bujang KD, Boy amik Culinary Arts, sembang macam-macam pasal masak, tapi KD tak pernah rasa dia masak dirumah. Boy kata nak Mama masak gak kalo balik kampung... hu hu hu....MUS pandai masak Masakan UTARA tak???

haslina said...

hijau2 tu cili padi ek...sempoi je kan resepi nie...leh cuba nie...tq mus..

Musliha said...

mus pun suka mak masak kat rumah..
kalu mus masak, mus xmkn..
dah kenyang bau masa masak.. eheh..
masakan utara macam apa KD?
nak kata pandai sgt tu, xla..
setakat nak mkn, bolehla.. haha..

Musliha said...

haslina..
tuh cabai melaka la tuh a.k.a cili padi..
pembuka selera.. serius sedap gila.. ekekekek..
tetambah ayam goreng, sodap!!!