New Toy

Wednesday, September 3, 2008

Akhirnya.. Siap sudah.. Mus menunggu meja mesin jahit tepi Mus siap.. Abah Mus buatkan.. Siap syelek bagai.. Wah.. Kena bayar upah kerja.. Meja tuh diletak 3 kayu tetulang bawah dia bagi stabil, tak nak gegar.. Atas tuh letak macam foam apa tatau Abah bawa balik.. Semua Abah buatkan.. Suka.. Tip top.. Haha.. Inila toy baru Mus.. Sebenarnya bukanla baru sangat pun.. Baru beli ja.. Mesin dah lama.. Mus beli mesin jahit tepi Singer second hand jer.. Made in Japan.. Bayar 2 kali.. Warranty 2 bulan.. Mus beli sebab payah nak menjahit baju.. Selalu kena potong then tunggu hari Sabtu baru boleh jahit tepi.. Kedai jahit tepi yang cantik kat rumah Mus tuh tutup pukul 4.30 petang.. Mus balik kerja pukul 6 petang.. Sementara nak sampai, mana sempat nak jahit tepi di hari biasa.. So, banyakla kerja tertangguh.. Andai kata Sabtu tuh baru duk potong kain bagai sambung ke Isnin, Selasa tak boleh menjahit sebab kain yang potong belum berjahit tepi.. Mus tak tahu orang lain tapi Mak Mus tak bagi potong kain pada hari Selasa dan Rabu.. Tailor kat kampung Mus pun semua tak potong kain pada hari Selasa dan Rabu.. Mus tak tau kenapa.. Mus tak dak jawapan.. Mak dah cakap macam tuh, Mus ikutla.. Even kita tak percaya ke apa ka tapi demi hati seorang Mak, kenala turutkan.. Bodek sikit.. Hehe.. Sejak ada mesin jahit tepi ni.. Senang sangat.. Dah tak payah terkejar-kejar nak potong kain kumpul then pi jahit tepi.. Jimat masa, jimat duit serta jimat minyak.. Bila potong kain leh terus jahit tepi tak kira siang ke malam ke.. Tak kalu, termenung la depan kain tu tak boleh menjahit.. Disebabkan halangan ni semua la, so Mus pun fikir punya fikir.. Rembat jugak mesin jahit tepi second hand nih.. Mus suka.. Jahitan dia kemas.. Bunyi tak kuat, efisen.. Tak banyak songeh.. Masa beli mesin ni, Auntie ni siap bagi kelas macam mana nak trouble shoot mesin ni semua.. Balik rumah, Mus tukar kepada pemegang benang yang tinggi ni sebab nak letak benang polyster, so senang.. Sendiri boleh masuk benang bagai semua.. Masa mula-mula takut.. Haha.. Tekan je pedal kaki mula la rasa gelabah.. Sekarang dah tera ok.. Perasan.. Tapi Mus sayang la mesin ni.. Mus suka.. Wala cuma second hand tapi berjasa sangat.. Sama juga dengan mesin jahit warisan tok Mus tuh.. Walau uzur, tapi dah service dan jaga dia selalu, banyak jasa.. Sebab mesin uzur tu la, Mus boleh menjahit sekarang ni.. Bila fikir nak beli baru pun, rasa sayang pulak.. Takut ketepikan dia.. Tapi andai kata Mus ada rezeki lebih.. Nak jugak Mus rembat mesin baru sebijik.. Hehe.. Niat.. Or mana tau sapa-sapa kot nak hadiahkan.. Besday dah dekat nih.. Wakakak.. Perasan ok..

2 comments:

maklang said...

memang mesti ada mesin jahit tepi tu mus...MESTI!...baru senang kerja kan..maklang beli masa mula2 kawin dulu, sama macam tu. Sekarang dah kasi kat Wan n maklang beli baru...letak sebelah mesin jahit. Bila2 boleh mesin! Mesin jenis tu bagus!

Musliha said...

Maklang..
Tuh yang Mus beli.. Senang kerja..
Kadang duk bersedih sebab tak jahit tepi tak boleh sambung kerja..
Tuh yang pejam mata, beli jugak..
Bukan nak kata, sangat memudahkan kerja..
Tetambah kita orang bekerja kan..
Andai tak kerja, tak kisah..
Bebila boleh pi kedai jahit tepi..
Tapi happyla.. Haha..