Ikan Pari Bakar Cicah Air Asam

Friday, September 19, 2008

Muahaha.. Gelak Boya.. Jangankan kata orang yang baca.. Mus yang posting ni dah leleh air lioq ha.. Sambil tulis title atas tuh pun dah tak tahan.. Haha.. Actually dah lama Mus ambil gambar ni nak letak kat blog tapikan macam tak sampai hati.. Tadi duk buat house keeping nampak gambar ni, so takpala na.. Mus letak ni.. Haha.. Rasanya ni cerita first week puasa.. Teringin sangat nak makan ikan pari bakar.. Nak beli yang kat Bazar Ramadhan tuh takut keras.. Dulu last year puasa rasanya Mus pernah beli kat Bazar Ramadhan.. Masa nak berbuka dia dah sejuk dan keras.. Plus takdak isi sangat ikan tuh.. Some more ikan ni bab bakar-bakar ni jadik mahal kan.. So, Mus pagi-pagi pi market semata-mata nak cari ikan pari ni.. Naseb baik ada juga kat satu peniaga tuh.. Ikan pari yang mentah ni pun mahal.. Sejorong ni saja dalam RM8.. Tapi nak makan, bukan selalu kan.. Pejam je mata, beli.. Hehe.. Petang tuh dah excited suh Mak Mus marinate ikan tuh.. Terliur dah.. Then dekat nak berbuka, bakar dalam oven je.. Plan tuh nak bakar guna dapur kayu tapi dek hujan lebat.. Simpan la angan-angan.. Mus kalu teringin mesti suh Mak yang masakkan.. Andai Mus yang masakkan, alamat tak bersentuh la kejap lagik.. Entah kenapa, takda feel kot eh.. Ka sebab masa kita masak kita dah bau kan, so nak makan dah tak selera.. Tapi andai Mak buatkan, apa-apa pun sedap.. Haha.. Alasan tuh.. Air asam pun Mak buatkan, sedappp.. Bukak puasa hari tuh, habes dihirup air asam ni.. Sedappp.. Licin pinggan.. Ni dah akhir-akhir Ramadhan ni, mula tak berselera balik.. Mak duk kata nak beli ikan pari ni buat bakar lagi, baru sedap sikit kot nak berbuka.. Ingat Sabtu ke Ahad, boleh tengok-tengok kat market.. Andai kata ada, sedappp nya.. Nyum.. Nyum..

2 comments:

1na said...

Mus,

Ayaq asam itu sungguh menyelerakan... Pergh nie mula rasa dan2 nak balik Penang nie. Dok teringat kat murtabak hameediah nie...

Musliha said...

Ina..
Murtabak Hameediah..
Glamer kan.. Sedap..
Lapar murtabak jugak.. Haha..