Resepi Puding Jagung

Saturday, August 9, 2008

Ok.. Hari ni Mus nak letak resepi puding jagung.. Ramaikan request untuk resepi ni.. So, pasni leh ramai-ramai cuba.. Nanti boleh tunjuk hasilnya.. Dijamin sedap.. Resepi ni Mus dapat daripada kakak receptionist di opis yang sebelum ni.. Kalu nak tau, ni la resepi Mus yang kedua masa hati Mus mula-mula terbuka hati nak masak-memasak.. Tetiba je.. Tatau macam mana boleh fikir nak masak-memasak.. Haha.. Sebelum tuh resepi pertama Mus cuba puding jagung juga tapi tak boleh potong, kena makan pakai camca sebab dia tak masukkan agar-agar, so dia lembik.. Pas sukses buat puding ni terus la mengembang kan bakat sampai sekarang.. So, bawah ni resepinya.. Selamat mencuba..

Bahan-bahan :
1 peket agar-agar
4 cawan air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung castard
1 tin jagung (sweet corn)
Esen vanilla

Cara-cara :
1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air.
2. Dah cair agar-agar tapiskan dan masukkan ke dalam periuk yg lain dan didihkan.
3. Campurkan gula, susu cair, custard yang dicairkan dengan susu cair, jagung serta esen vanilla.
4. Masukkan dalam loyang, biarkan habes wap dan baru masukkan dalam peti sejuk..
5. Dah sejuk dan keras, boleh la potong dan makan. Variasi untuk makan dengan aiskrim, kuah custard, coklat dan sebagainya.

4 comments:

worldpeace said...

nampak cam sedap...dah copy dah resepi ni ngan resepi sardin gulung tu...nampak menggiurkan la..

Musliha said...

Worldpeace..
Sedap.. Tapi kurangkan gula..
Takut manis pulak..
Ok.. Selamat mencuba eh..

Adila said...

Salam Mus..

Saya dah try puding tu..best2..saya kurangkan gula sikit since ayah saya diabetic. Thanks ek for the recipe ! =)

Mrs. Fedex said...

W'salam Adila..
Bagus.. Memang manis sket tuh..
Kurangkan gula sket..