Puding Buah Peach

Thursday, August 7, 2008

Dah kenyang dengan puding jagung, kita layan puding buah peach pulak.. Mus beli buah peach dalam tin buat nak letak kat hantaran kan. So, baki still ada banyak lagi.. Kebetulan, sengaja Mus beli agar-agar strip 2 bungkus.. Tak plan nak buat apa2, nak pakai satu ja untuk buat puding jagung.. So, pagi tu masa lepas assemble hantaran tuh Mus buat puding buah peach ni.. Andai kata tak buat puding ni, karang sayang pulak buah peach tuh.. Adik laki Mus kan takda, Mak saja yang suka makan buah ni.. Aminah tak layan buah cenggini.. Dia pelik-pelik tak layan.. Sementara tunggu Mak Mus habes basuh baju, Mus pun masakla agar-agar buat puding buah peach ni.. Takdak spesifik resepi.. Mus main suka hati agak-agak apa yang syiok and best ja.. Haha.. Pernah tengok kat satu blog depa susun buah peach cenggini then puding clear2 camni.. Apa lagi, idea merapu mai la kan.. Mus ada jugak buat yang letak dalam container ice cream sundae mc'd kecik-kecik tuh.. Tapi tak dan aih tangkap gambar, dah selesai.. Hehe.. Mus suka bila makan ice cream sundae mc'd tuh, basuh simpan container dia sebab nak guna buat puding-puding macam ni la.. Abes kutip yang kawan-kawan makan juga.. Haha.. Buat puding buah peach ni tak susah, sat ja.. Tak renyah.. Mus pernah gak tengok satu resepi tuh yang dia blend buah peach ni then tuang masuk sana.. Kaler dia kuning-kuning nak oren tuh.. Mus tak boleh buat macam tuh sebab Aminah ni tak berapa suka hak pelik-pelik.. Dia siap request suh buat agar-agar merah yang klasik tuh.. Haha.. Ada ka.. Tu la Aminah.. Tak macam adik laki Mus, Achik suka makan benda yang dia tak pernah makan.. Rasa itu, rasa ini.. Sebab tuh andai Achik ada, Mus seronok masak-masak sebab Mus suka masak ja, makannya tidak.. Haha.. Pas dah siap semua, masuk peti la.. Kasik sejuk dan keras.. Then pas balik dari market, baru Mus buka tuang atas pinggan.. Excited benaqnya nak tengok buah peach tuh kat atas.. Suka.. Mak Mus suka puding ni, sedap katanya rasa manis-manis buah.. Gambar yang atas nih pas Mus potong buh lam tupperware nak bagi Mr. Fedex.. Dia mai makan cucuq udang Mus buat petang tuh pas balik kerja.. So, ni tapaukan buat adik laki serta parents Mr. Fedex.. Sebelum tuh, Mus cairkan coklat masak then tuang kan atas tuh.. Mus tataula apa rasanya makan dengan coklat tuh.. Tapi Mr. Fedex kata dia suka.. Tataula Mus.. Tak dan aih, rapat.. Haha..

7 comments:

pearlEJ said...

perghhhh yang.... yg tuang coklat tu nmpk sgt lazat... wohoooo... nak sikit bulih?? hihihi... :D

Musliha said...

Haha.. Lazat kan?
Dah habes ngap masuk perut la Kak Ej..
Kak Ej lambat 4 hari.. Ekekek..
Leleh ayaq lioq.. Haha..

wa'ah said...

pandainya amik hati mertua ..

menantu mithali nih

cikMilah said...

Salam kenal, enjoy baca blog ni...recommended by Maklang..

Musliha said...

Wa'ah.. Gaya macam bodek..
Haha.. Dakla.. Selalu dia dtg segan andai blk tgn kosong..
Tuh sj bg apa2 bekai.. Hehe..

Cik Milah..
Trima kasih sudi menjenguk sini..
Pandai ok Maklang promote.. Haha..
Mai Cik Milah kita excen link..
Tapi tatau mana satu sebab ada 4 kan?

cikMilah said...

Salam Mus,
ok, link kat http://alamjamilah.blogspot.com/
utk blog harian
http://icookwithlove.blogspot.com/
utk blog masak.

Musliha said...

Ok Cik Milah..
Thanks.. Salam kenal..