Picnic Basket

Monday, May 12, 2008




























Resting from Gumi2.. I am sewing.. Dah berhabuk mesin jahit.. Tuh dah bermakna dah terlalu lama tak menjahit kan.. So, malam Sabtu lepas Mus mula projek menjahit.. Menjahit alas untuk picnic basket.. Picnic basket ni pemberian Mr. Fedex, dia bg oren sejibik dua bersama basket yang besar ni.. Haha.. Actually Mr. Fedex nak bagi basket ni saja, as he knows, his fiance addicted to basket.. Yeahhh.. *wink**wink* Basket limau CNY yang lepas.. Kain alas tuh pun Mr. Fedex yang belikan.. *love* Penutup plastik basket ni tak berapa efisen untuk diguna, so Mus buatkan satu penutup baru untuknya.. Penutup diperbuat dari kertas keras digamkan span nipis di atas untuk gebukan dia, serta dibalut menggunakan kain ni.. Di bawah penutup ni covered by felt dan sebelum tuh dijahit reben berfungsi sebagai engsel antara penutup dan basket serta getah bulat sebagai button penutup.. Then, kain lapik tuh dijahit seperti biasa.. Actually cara buat kain lapik ni Mus belek dari alas basket dekat Sunshine & Jusco, Tesco pun ada basket rotan yang dijahit alas.. Mus punya ni cuma basket plastik je.. Disebabkan berkenan dihati tapi macam berangan je nak memiliki yang dijual kat kedai tuh so end up, Mus buat sendiri.. Yang dibuat sendiri rasa lebih cantik pulak.. Fuhhh.. Ada budak perasan lagik.. Haha.. Perasan tak button kat basket tuh? Nak attach button tuh, memula Mus panaskan besi tajam then cucuk ke plastik basket tuh then terus tekan masuk the button.. Hasilnya, plastik basket yg cair tuh dah melekat kuat pada button.. Tak mengecewakan, betul tak? Agree with me? Haha.. Itewww basket dah jadik tempat simpanan Exchange.. Ermmm.. Masa berlalu.. Miss all that exchange activities.. Ermmm..

2 comments:

Emily said...

Good for you Mus! Reuse, recycle and reduce! Very nice job on the new cover! Cantik2

Musliha said...

Haha.. Emily..
Recycle campaign..
The basket is nice, just need a few touch up to make it nicer, right? Don't waste..