Baju Kurung Sulam Aminah

Tuesday, July 29, 2008

Lama tuh hibernate.. Duk buat apa tatau.. Layan migraine.. Doktor bagi ubat tidoq, Doktor suruh tidoq 12 jam satu malam tuh tak hengat donia.. Ambik.. La ni dah ok, sehat walafiat dah.. Ok.. Kali ni Mus nak interprem baju kurung sulam Aminah.. Ingat dak hari tuh Mus cakap Mus dah siap jahit baju kurung raya dia? Mus kan kata pas hantar sulam nak tunjuk kan.. Ni la hasilnya.. Baju kurung Aminah dipadankan dengan kain batik then sulam benang cincang.. Lawa dak? Harga upah sulam tuh hanya RM25 sahaja.. Sulam di kaki baju serta tangan sahaja.. Memang pilih sulam yang simple sebab budak-budak karang kalau pakai yang sarat nampak macam orang dewasa kan, tak berapa nak match.. Saja sulam simple-simple bagi nampak sweet sesuai dengan umur dia.. Suka la tuh.. Baju dia dah siap.. Baju adik Mus ni lagi besar dari Mus tau.. Mus kalu nak pi kenduri-kendara yang agak rasa tak boleh nak glamour sangat kan, Mus saruk baju dia la.. Mus ni deret kebaya, baju kurung ada sepasang ja, sepasang lagi yang baru Mus buat hari tuh.. Adik Mus lagi besar dari kakak na.. Haha.. Nak buat macam mana kan, kakak spesis pokok herba renek tak cukup baja.. Haha.. Butang baju tuh Mus rasa macam tak kena ja.. Sebab kan, Mus beli 2 biji kaler ni sebab kain baju melayu adik lelaki Mus sama ngan Aminah punya juga, depa sedondon.. Tapi Mus terlupa yang sulam dia tuh kaler ala-ala kuning tuh kan.. Supposed butang dia pun kaler kuning la kan? Apa pendapat semua? Patut kaler apa? Mus kena tukaq ke kaler kuning ka? Or kaler merah ni pun ok? Macam mana? Mus puas hati dapat buat baju raya tahun ni sendiri.. Boleh buat macam mana yang Mus suka, tak lagi nak gaduh ngan tailor kan sebab dia buat baju tak kena cara kita suruh.. Haha.. Customer ni cerewet na.. Haha..

2 comments:

pearlEJ said...

wahhh... kalau mcm ni nanti kalau k.ej nk tempah baju kurung just pi kat mus la noo.. bolehkan? org yg jenis cerewet kalau pi tempah, pastu kalau dia jahit sendiri mesti sgt teliti n cantik tau.. sbb dia nak yg terbaik... :)

Musliha said...

Wah.. Wah.. Kak Ej.. Haha..
Mus kan yang bileh jahit sendiri ni sebab kan last year two years hantar tempah baju RM200 3 pasang tapi semua lingkup.. Geram hati ni tatau nak habaq lagu mana.. Mahai sangat upah tapi buat tuh main-main ja.. Dah la kain kita mahal kan.. Last year pun tempah 2 baju RM100 tapi dia buat tak ikut kita punya suka.. Dia boleh pulak kata dia lupa.. Boleh? Mahai tau upah.. Tuh yang sakit hati sangat.. Tuh yang gigih giler kental jahit sendiri.. Jahit sendiri kita puas hati kat mana kita nak kita boleh buat.. Andai salah, salah sendiri.. Ekekekek.. Baju kurung boleh la Kak Ej.. Baju lain ni tak pass lagik.. Pas raya nak pi kelas.. Fuh kiri kanan, nak jahit kebaya.. Wakakak.. Angan tinggi na Mus ni..